Youtube’da Telif Hakkı Şikayeti Nasıl Yapılır?

Youtube son dönemlerin en çok kullanılan sosyal medya sitesi. Kurulduğu günden bugüne birçok devir atlatan Youtube, Google tarafından satın alındıktan sonra uzun bir müddet zarar etmişti. Zamanla Youtuber devrinin başlaması, Youtube’u kar eden hatta dünyanın en aktif kullanılan sosyal medya sitelerinden birisi haline getirdi. Bu da, kontrol edilemeyen bir yapı demek. Herkes kanal oluşturup video yükleyebiliyor. Haliyle “çalıntı” içerik derdi ortaya çıkıyor. Bunun önüne geçmek için Youtube hem otomatik çalışan hem de manuel işleyen bir şikayet sistemi kurmuş. Otomatik çalışan sistemler 3. parti yazılımlar ve aracılar ile yapılıyor. Çok büyük içerik üreticileri ve sanatçıların kullandığı bu sistemler, video yüklenir yüklenmez devreye giriyor ve yayınlanmadan telif hakkından dolayı engellenebiliyor. Ama herkes bu imkana sahip değil. Youtube’da telif hakkı şikayeti yapmak için herkese açık manuel sistemi kullanmak gerekiyor. Peki bu sistem nasıl kullanılıyor?

Youtube’da Telif Hakkı Şikayeti Yapmak

Bir video üreticisi iseniz ve Youtube’da yayın yapıyorsanız başınıza gelecek en iğrenç durumlardan biri videolarınızın başkaları tarafından kullanılmasıdır. Düzenli arama yaparak bu videoları tespit edip şikayette bulunabilirsiniz. Burada, ürettiğiniz videonun benzer isimlerle yayınlanmış olması sizin için çok önemli. Yayınladığınız videonun farklı isimlerle yüklenmesi, aramalarda bulamamamıza sebep olur. Dolayısıyla şikayet edeceğiniz videonun bulunma ihtimali düşer. Bu sorunu aştığınızı ve videolarınızın izinsiz kullanıldığı kanalları ve onların yüklediği videolara ulaştığınızı düşünelim. Bu aşamada yapacağınız şey şudur: Videonun sağ alt kısmında yer alan üç noktaya tıklıyoruz ve Bildir diyoruz.

Bildir kısmına tıklayınca bir pencere açılacak. Açılan pencerede “Haklarımı İhlal Ediyor” seçeneğini seçiyoruz ve “Telif hakkımı ihlal ediyor” kısmını seçip aktif hale gelen ileri butonuna tıklıyoruz.

Youtube bizi Google FAQ sayfasına yönlendirecek. Burada uzun bir açıklama mevcut. Telif hakkı şikayeti ile ilgili gerekli bilgiler barındıran bu sayfada yer alan “Submit a Copyright Complaint” butonuna tıklıyoruz ve asıl şikayet kısmına giriyoruz.

Youtube’da telif hakkı şikayeti yapmanın en önemli adımlarını şimdi anlatacağım. Açılacak sayfada şu adımları izliyoruz:

Eğer şikayeti yapacak kişi sizseniz “Telif Hakkı İhlali” seçeneğini seçip “Ben” kısmını işaretliyoruz. Eğer şirket, kuruluş veya avukatlığını yaptığınız birinin videoları için telif hakkında bulunacaksanız ikinci seçeneği seçmelisiniz.

Seçtiğiniz kısma göre bir sonraki adımda bir form açılacak. Ben, kendi videolarınız için şikayette bulunacağınızı düşünerek “Ben” seçeneğine göre anlatım yapacağım. Aşağıdaki formda doldurulması gereken tüm kısımları doldurmalısınız.

Bu formda, şikayet edeceğiniz videonun ilk olarak linkini en üstteki kısma yazıyor ve aşağıdan telif hakkı ihlali seçeneklerinden birini seçiyorsunuz. “Yeniden yükleme” seçeneğini seçerek, çalınmış videonuzu şikayet edebilirsiniz. Burada dikkat etmeniz gereken husus, şikayeti yaptığınız videonun orijinalini yüklediğiniz Youtube hesabına giriş yapmış olmanız. Yani çalınan videonuzun yüklendiği hesaptan şikayet yapmanız gerekiyor. Videonuzun linkini yapıştırdığınızda alt kısımdaki seçenekleri uygun bir şekilde doldurabilirsiniz.

Başka videolarınızın da yayınlandığını düşünüyorsanız “Başka Video Ekle” butonu ile 10 adete kadar bu tip şikayet formu doldurabilirsiniz. Sonra, bir önceki görseldeki “Bize Kendinizden Söz Edin” kısmını itina ile doldurmanız gerekiyor. İsminiz, adresiniz, telefon numaranız, mail adresiniz gibi her alanı doldurmalısınız. Doldurduktan sonra alttaki işaretlenecek kısımları teker teker işaretliyorsunuz.

Tüm aşamaları tam bir şekilde geçtikten sonra formu gönderip şikayetinizle ilgili, vermiş olduğunuz mail adresine gelecek maili beklemeniz gerekecek. İlk mail, doldurduğunuz bilgileri içerek. Eğer şikayetiniz kabul edilirse bununla ilgili bir bilgilendirme maili alacaksınız ve videoların silinip silinmediğini öğreneceksiniz. Yapmış olduğunuz şikayette bir sorun yoksa şikayet ettiğiniz videolar silinir.

Burada dikkat etmeniz gereken bazı hususlar var. Onları da yazmak istiyorum.

  1. Şikayet ettiğiniz videonun orijinalinin, şikayeti yaptığınız Youtube hesabından yüklenmiş olmasına dikkat edin.
  2. Orijinal videonun şikayet ettiğiniz videodan önce yüklenmiş olması gerekir.
  3. Verdiğiniz isim ve adresin, şikayetiniz kabul edilirse, videonuzu tekrar yükleyen kişiye gideceğini unutmayın.
  4. Tam yasal adınızı kullanmaya dikkat edin.

Bu noktalara dikkat ederseniz Youtube’da Telif Hakkı Şikayeti için yaptığınız her şey işe yarayacaktır.

COMMENTS

Just say Your opinion.

  • Rıfat Yılmaz

    22 Ocak 2019

    Çok işime yaradı. çok teşekkürler.

    Reply
YOUR COMMENT