Antika Titanik – Murat Menteş

Popüler kitaplar ve yazarlara mesafeli olduğum bir gerçek. Herkesin peşinden koştuğunun peşinden koşmak sürü psikolojisi kıvamında olduğundan belki de böyle bir ruh hali içerisindeyimdir. Fakat, yeni nesil Türk romancılarından birkaçının kitaplarını, istisnaların kaideyi bozmaması kuralınca, takip ediyor ve çıktıkları ilk birkaç haftada temin etmeye çalışıyorum. Alper Canıgüz gibi, Murat Menteş gibi… Murat Menteş ile Afili Filintilar zamanında tanıştım. Aforizma seli kitaplarını da takip etmeye o zaman başladım. Dublörün Dilemması, Korkma Ben Varım, Ruhi Mücerret ve son olarak Antika Titanik ile Murat Menteş takibim devam ediyor. Antika Titanik, Menteş’in 2018’de çıkardığı romanı. Eylül gibi piyasaya sürüldü ve kısa sürede birçok kişi tarafından okundu. Romanı okurken tercih ettiğim ortamlardan birisi olan metroda yaptığım gözlemler, daracık zaman aralıklarında birçok Antika Titanik görmem bu kanıya varmama sebep oldu.

Kitap Analizi

Aforizma Seli: Antika Titanik

Murat Menteş kitapların edebi bir lezzetten ziyade sağlam bir kurgu ve her sayfada altı çizilecek onlarca aforizma bulursunuz. Menteş’in karakteristik özelliği olan imalı karakter isimleri, aforizma seli, flashback’ler, bir ileri iki geri zaman kaymaları, karakterler arası dolaşımlar ve absürt hadiseler bu kitapta da bolca mevcut. Akıcı bir kitap olarak kaleme alınmış ve kısa sürede bitirmenize imkan tanıyan bir heyecan yüklemesi yapılmış. Okuru sıkmayan kurgu, bölümler arası mesafenin kısalığı, heyecan, mizah, aforizma bu kitabın, diğer üç kitap gibi temel özelliği haline gelmiş.

Murat Menteş’in geçtiğimiz günlerde yayınlanan röportajına göre 3 bin sayfalık notlardan damıtılmış bir esermiş Antika Titanik. Gerçekten de her cümlesi üzerine uzun uzun düşünülmüş ve bir filtreden geçirilmiş hissini yaşıyor ve gereksiz cümlelere bile rast gelmiyorsunuz. Eğer, bir romandan beklentiniz romanın sürükleyiciliği, mizahı, olay örgüsü ve merak uyandırması ise bu kitabı, şimdi işinizi gücünüzü bırakarak satın almanızda fayda var. Çünkü yetmişiki kısım tekmili birden tüm aradıklarınızı bulacaksınız. Ama az önce de dediğim gibi, diğer üç kitabın akıbeti gibi, bu kitap da bir gün unutulup gidecek zira edebi lezzet olarak çok bir şey sunmuyor okuruna. Bir “Saatleri Ayarlama Enstitüsü” gibi belki yüz yıl sonra bile okunabileceğini düşünmüyorum maalesef.

Dikkat Bu Kısım Spoiler İçerir

Kitap, bir kadını (aslında tüm güzel kadınları) seven bir adamın hikayesi. Çapkın karakterimiz, Kahire’de başladığı yolculuğunu Londra üzerinden geldiği İstanbul’da tamamlıyor ve parça parça biz bu seyahate tanıklık ediyoruz. Batışından 100 sene sonra tekrar inşa edilip suya indirilen Titanik’te gözlerini bir anda hayata açan Marco Montes ile başlayan roman, Mısırlı güzellik abidesi Şifa Şavk ve onun belalısı Refik Risk’i hayatımıza sokuyor. Gözlerini açtığı andan itibaren geçmişi hiçbir şekilde hatırlamayan Montes, gördüğü Şifa Şavk’a bir anda tutuluyor ama hem Titanik’in sahibi Igor Jaguar’ın kızı Jojo ile nişanlı olduğunu öğreniyor ve çocuk beklediklerini görüyor hem de gemideki “güzel” kadınlarla ilişkide olduğunu anlıyor. Karmakarışık bir ortamda başlayan hikaye bizi öyle yerlere sürüklüyor ki, Menteş’in kurgu zekasına şapka çıkarıyoruz. Zorlama bağlantıları bile hoş görüyoruz zira anlatılan o kadar absürt bir olay ki, “ona laf etmedin de bu mu aklına takıldı” demekten kendimizi alamıyoruz.

Spoiler Sona Erdi

Kurgusuna şapka çıkardığımız Antika Titanik yukarıda da bahsettiğim gibi sadece akıcı bir roman ve anlık lezzet dışında uzun vadede hiçbir şey vaat etmiyor. Yine de tercih edip alıyor ve okuyoruz nedense. Buradan birkaç laf da yayınevine söylemek istiyorum. Tamam, bu işten para kazanıyorsunuz ve belki de yazara yüksek telif ödüyorsunuz. Ama, kitabı çok satacağım diye yaptığınız kapak olmamış maalesef. Pavyon görünümlü kapağı umuma açık yerlerde elime alıp okumaya utandım. Kendimi beş para etmez popüler kitapları okur gibi hissettim. Lütfen, Menteş’in bir önceki yayınevinin kapak tasarımlarını dikkate alıp düzgün işler çıkarın.

Kitap Tecrübem

Sair sefer de dile getirdiğim gibi, kitap sürükleyici ve bir çırpda biten bir kitap. 360 sayfanın nasıl bittiğini anlamıyorsunuz. Akıcı bir roman ve yazarın hassasiyeti neticesi herhangi bir imla hatasına denk gelmedim. Dizgi hatası da gözüme çarpmadı. Ama kapak maalesef 10 üzerinden 3 olmuş. “Janjanlı” kapaklarınızı lütfen kendinize saklayın. Korsanla mücadele için de kapağa eklediğiniz ekran gibi şeyi lütfen bir daha kullanmayın!

Kitap April Yayınları tarafından Eylül 2018 basımı yapılmış bir kitap. Kitap sitelerinden kitabı edinebilir ve okuyabilirsiniz.

COMMENTS

Just say Your opinion.

  • Sevda Tepe

    6 Şubat 2019

    Zevkle ve beğenerek okudum. Herkese tavsiye ederim.

    Reply
  • Jale Soğuksu

    6 Şubat 2019

    Eskilere göre sönük kalmış bir kitap.

    Reply
YOUR COMMENT