GuruShots Nedir? Nasıl Kullanılır?

İnternet artık hayatımızın bir parçası ve burayı kullanarak para kazanan birçok insan var. Metin yazarlığı, yazılımcılık, fotoğraf ve video çekim gibi birçok alanda internet üzerinden para kazanabilirsiniz. İnternette fotoğraf satarak para kazanmanın mümkün olduğunu daha önce belirtmiştim. Birçok stok sitesi, sizin benzersiz fotoğraflarınızı dört gözle bekliyor 🙂 Sadece girip yüklemeniz lazım. Bir de bu tip siteleri keşfetmeniz tabii ki. Yazımda bu siteleri listelemiş ve sizlere sunmuştum. Bu yazımda da çok farklı bir sistem kullanarak fotoğraftan ödül kazanmaya imkan tanıyan bir web sitesinden bahsedeceğim: GuruShots.

GuruShots Nedir?

GuruShots ile Facebook reklamları üzerinden tanıştım. Nasıl olmuşsa reklamlarını bana göstermişler. Hemen tıklayıverdim ve siteye üye oldum. GuruShots, temel olarak, üyelerin yarışmalara katılarak ödül kazandıkları ve yarışmayı kazananı da kendileri belirledikleri bir portfolyo sitesi. Üyelik oluşturduktan sonra profilinize fotoğraflarınızı yüklüyorsunuz. İsterseniz direkt profilinize yükleme yapabilir, isterseniz de yarışmalara katılarak fotoğrafları profilinize atabilirsiniz. Yarışmalara katıldığınız fotoğraflarınız toplamda en çok oyu aldığında birinci olursunuz ve ödül kazanırsınız. Ödül sadece bununla kalmaz, yarışmayı açan kişinin seçtiği en iyi fotolardan olursanız da ödül kazanabiliyorsunuz.

Yarışmalar, sitenin “kıdemli” üyeleri tarafından açılıyor ve kazanana belirli oranlarda ve değerlerde hediyeler veriliyor. Kimi yarışmalarda hediye olarak hediye çekleri, kiminde de site içi ücretli araçlar veriliyor. Bu, yarışmayı başlatan ve sponsor olan kişi ve kuruma göre değişiyor.

Siteye fotoğraf yüklemek ise oldukça basit. Stok sitelerinin aksine burada yüklediğiniz fotoğraflar direkt olarak profilinize aktarılıyor. İsterseniz siz bu fotoğraflara isim ve açıklama ekleyebilirsiniz. Ayrıca, profilinize yüklediğiniz fotoğrafları uygun yarışmalara ekleyebiliyorsunuz. Herhangi bir yarışmayı kazanmamış fotoğraflarla istediğiniz kadar yarışmalara katılabilirsiniz. Yarışma kazanmış fotoğrafları başka yarışmalara eklemek ise kurallara aykırı oluyor. Tespit edildiğinde fotoğrafınızı kaldırıyorlar.

Profiliniz klasik bir sosyal medya hesabı gibi, başkalarını takip edip, başkalarının da sizi takip edebildiği, fotoğraflara beğeni atabileceğiniz, sizin tüm arşivinizi tutan bir şekilde düşünülmüş. Tek tek açıklamak gerekirse, GS Points olarak belirtilen kısım yarışmalardan kazandığınız GuruShots puanlarınız oluyor. Birazdan hepsini anlatacağım. Benim profilimde Newbie olarak gösterilen kısım ise sizin yarışma kazanmanız ve ilerlemenize göre değişen seviyeniz. Newbie aşamasında verdiğiniz her oy 1 puan değerinde. Seviye atladıkça oy verme değeriniz artıyor. Bu da hem sizi daha fazla kişinin takip etmesi demek, hem de sizin daha iyi puanlar almanız demek.

Oyunlaştırmada Zirve

Gelelim GuruShots’ın asıl kısmına. GuruShots, bu devrin en büyük motivasyon araçlarından birisini yani oyunlaştırmayı kullanıyor. Başlı başına bir oyunlaştırma dersi olarak okutulabilecek bir web sitesi yapmışlar. İnsanların yarışmalara katılmaları, fotoğraf yüklemeleri, oy vermeleri için her şey düşünülmüş. Hatta bundan para bile kazanıyorlar 🙂 Kazandırdıkları ise ödüller, yeni fikirler, tecrübe ve ilham. Bir de hırs ve azim 🙂

GuruShots Nasıl Kullanılır?

GuruShots‘da, yüklediğiniz fotoğraflar, verdiğiniz ve aldığınız oylar, edindiğiniz ödüller, aldığınız puanlar ve yan görevlere göre atlayacağınız 9 adet seviye bulunuyor. İlk üye olduğunuz anda Newbie olarak piyasaya giriyorsunuz. Bu aşamada verdiğiniz puanın gücü sadece 1. Her bir oyunuz 1 puan değerinde. Sonraki aşamalarda ise puanınız aritmetik olarak artıyor. Yani verdiğiniz puanlar her aşamada 1 artıyor. Bu aşamaları geçmek için sizden belirli başarılar talep ediyorlar. Mesela, Newbie‘den Rookie‘ye geçmek için 1500 GuruShots puanı, 3 adet Skilled seviyesi, 1 adet de foto değiştirme yapmanız gerekiyor. Bunu yaptığınızda üst aşamaya geçmiş oluyorsunuz. Yine görselde gördüğünüz gibi GS Points denilen puan, yarışmalarda seviye atlamanızla kazanılıyor. En başta dediğim gibi, yarışmaları “Guru“lar başlatıyorlar ve tüm kuralı onlar koyuyorlar. Guru, her seviye için bir puan limiti belirliyor. Mesela “Trees”yarışmasında Elite seviyesine çıkabilmem için 469 puana daha ihtiyacım varmış. Bu puanı alırsam GS Points’im ve Aşamam değişiyor. Premier’den Elite’e geçiyorum. Şunu da eklememde fayda var. Her yarışmada edindiğiniz seviye, puan ve araç kullanımları yarışma sona erdiğinde profilinize ekleniyor. Bitmesine 15 gün kalan bir yarışmanın ödülleri 15 gün sonra hesabınıza ekleniyor.

Siteye ilk üye olduğunuzda size 3 adet araç veriliyor. Bu araçlar, yarışmalarda daha fazla puan kazanmanız için kullanabileceğiniz “ücretli” araçlar. İster para verip satın alabiliyorsunuz isterseniz de arkadaşlarınızı davet ederek ya da yarışmalarda ödül kazanarak bunları elde edebiliyorsunuz. Swap aracı, yarışmada etkili sonuç vermeyen bir fotoğrafınızı değiştirmeye yarıyor. Auto Fill, sizin exposure‘unuzu yükseltiyor. Nedir peki bu exposure? Sizin oy vermenize göre artan bir bonus aslında. Bu ne kadar yüksek olursa diğer üyelere gösterilmesi yani fazla puan alması o kadar kolay oluyor. İşte bu exposure gücünü iki şekilde yükseltebiliyorsunuz. Ya, günde belirli zamanlarda girip başka fotoğraflara oy vermek ya da bu Auto Fill’i kullanmak. Key de, belirli zamanlarda açılan boost‘ları istediğiniz zaman açabilmenize imkan tanıyor. Boost, günün belirli zamanları açılan ve istediğiniz bir fotoğrafın exposure gücünü en üst seviyeye çıkaran bir araç. Bunu anahtar (key) yardımıyla açabilirsiniz ya da ücretsiz olarak açıldığı zamanı yakalamak için sürekli sayfayı açıkta tutabilirsiniz. Unutmayın, her yarışmada tek bir fotoğrafa bir seferlik boost kullanabilirsiniz. İkinci bir boost kullanamıyorsunuz.

Haydi Yarışalım

Şimdi gelelim yarışmalara. Yarışmalar, belirli konulara göre açılıyor ve bu yarışmayı, bir sponsor yardımıyla Guru’lar başlatıyor. Kuralları da onlar koyuyorlar haliyle. Her yarışmaya 4 adet fotoğrafla katılabiliyorsunuz. İster tek seferde dördünü de yükleyebilir, isterseniz belirli zamanlarda istediğiniz kadar yükleyebilirsiniz. Tabii ki dördü geçmemek kaydıyla 🙂 Eğer bir fotoğrafınız yeterince performans gösterememişse swap aracıyla başka bir fotoğrafla değiştirebiliyorsunuz. Yani 4 sınırınız var ama swap aracınız varsa bu sınır artabiliyor. Ama şuna dikkat edin. Değiştirdiğiniz fotoğrafın aldığı puan da gidiveriyor 🙂 Yarışmaya katıldıktan sonra başkalarına oy vererek Exposure bonusunuzu yükseltebiliyorsunuz. Bu sayede hem daha fazla puan alıyor hem de başkalarının dikkatini çekebiliyorsunuz. Bu da daha fazla like ve takipçi demek. Puan vermek ise oldukça basit. Yarışmalar ekranında Vote butonuna basarak oy vermeye başlayabilirsiniz.

Her seferinde belirli bir oy verme hakkınız bulunuyor. Bunu aştıktan sonra oy veremiyorsunuz ama bu sorun değil. Oyları Submit Vote diyerek onaylıyorsunuz. Sonra her seferinde bunu gerçekleştirerek istediğiniz kadar oy verebiliyorsunuz.

Oy verirken, yarışmayla ilgili olmayan fotoğrafları şikayet de edebiliyorsunuz. Bunun için fotoğrafın üstüne gelince sol üstte üç nokta işareti çıkıyor. Ona basarak “report” diyorsunuz. Sebep seçerek fotoğrafı şikayet ediyorsunuz.

Yüklediğiniz fotoğraflara verilen puanlar ve toplam puanınıza göre sıralamanız belirleniyor. Bu sıralamaya göre de yarışmayı kazanıyorsunuz. Oy verme işlemi sırasında isim gözükmediği ve profilden girerek oy verme işlemi yapılamadığı için yetersiz de olsa adil bir yarışma ortamı oluşturulmuş durumda. En fazla oyu alarak birinci oluyor ve yarışmayı kazanıyorsunuz ama fotoğraflarınızdan birisi yarışmayı başlatan Guru’nun seçtiği fotoğraflardan birisi olursa o zaman da ödül kazanma şansınız oluyor.

Ne Yapmalıyım?

GuruShots’da önemli olan kazanabilecek fotoğrafı yüklemektir. Oy verenler yine fotoğraf yükleyenler olduğu için, profile girerek kimin hangi fotoğrafla yarışmaya katıldığını görebiliyorsunuz. Bu hem size yeni ilhamlar verecektir hem de sizin daha fotoğraflar çekmenize imkan sağlayacaktır. Çokça görüntülenip düşük oy alan fotoğrafları görüp neyi nerede hatalı yaptığınızı algılayabiliyorsunuz. Mesela, 700-800 kere görüntülenip 100-200 oy alan (ki bunların bir kısmı da yüksek değere sahip oylar. Yani belki de 40-50 kişi ancak oy veriyor size) fotoğraflar size bir şeyler anlatmış oluyor. Daha iyi açı, daha iyi ışık ve daha iyi kompozisyon belki de…

GuruShots’a üyelik tamamen ücretsiz. Burayı bir portfolyo sitesi olarak da kullanabileceğiniz gibi yarışmalara katılıp ödüller için de savaşabilirsiniz. Bu tamamen size kalmış. Ama GuruShots, eğer fotoğrafçılığa ilginiz var ve çektiklerinizi başkalarına göstermek istiyorsanız tam size göre.

İsterseniz GuruShots hesabımdan beni takip edebilirsiniz. Takibe takip vardır 🙂 Like’a like da var 🙂

Takip etmek için tıklayınız.

İsterseniz bu linkten üye olabilirsiniz.

COMMENTS

Just say Your opinion.

  • Seyhan Tuna

    2 Şubat 2019

    Çok güzel bir fikir. Gurushots’a mutlaka üye olmalıyım.

    Reply
  • Furkan Halıcı

    21 Ocak 2019

    Guru olmayı bekliyorum. Guru’s Pick ödülü almak çok zor.

    Reply
  • Sevil Tartıcı

    20 Ocak 2019

    Severek kullanıyorum. Yol gösterici bilgiler için teşekkür ederim.

    Reply
  • altuğ tezer

    16 Aralık 2018

    selamlar dostum

    merak ettiğim konuyu sormak istedim.

    %10-%20-%30 numerik olarak nasıl hesaplanıyor.

    bunu biliyorsan ve aydınlatırsan çok sevinirim.

    Reply
    • senerdagasan

      16 Aralık 2018

      Yüzdelik dilimler, fotoğrafın, fotoğrafçının ve toplam fotoğraların sıralamadaki yerine göre hesaplanıyor. Diyelim ki 1000 kişinin katıldığı bir yarışmada fotoğrafınız ilk yüzün içine girdi. Size %10’luk başarı rozeti veriliyor. Yahut, fotoğraflarınızın toplam puanı 1000 kişi içinde 200’e girdi, o zaman %20’lik başarı rozeti veriliyor. Umarım anlatabilmişimdir.

      Reply
  • Merve

    10 Temmuz 2018

    Merhaba, ben de gurushot ı instagramda gördükten sonra katıldım, şimdi katıldığım yarışmalarda elite seviyesiyle başarılarıma eklenmiş oldu. merak ettiğim bişey var, bazılarının fotoğraflarını açıp baktığımda aynı fotoğrafta başarı sayısı 8-10 gibi. yani aynı fotoğrafı 1den fazla yarışmaya sokarak başarı elde etmiş. sizin kastettiğiniz “Herhangi bir yarışmayı kazanmamış fotoğraflarla istediğiniz kadar yarışmalara katılabilirsiniz. Yarışma kazanmış fotoğrafları başka yarışmalara eklemek ise kurallara aykırı oluyor. Tespit edildiğinde fotoğrafınızı kaldırıyorlar.” olayı da bu değil mi? yoksa direk birinci olmaktan mı söz ediyosunuz? ben mesela elite seviyesiyle başarılı olduğum bitmiş bi yarışmadaki fotoğrafı yeni bi yarışmada kullanabiliyor muyum?

    Reply
    • senerdagasan

      10 Temmuz 2018

      Herhangi bir yarışmayı kazanmamış olmaktan kastım, fotoğrafınızın girmiş olduğunuz yarışmada birinci olmaması anlamındadır. Birinci olmamış tüm fotoğraflarınızla başka yarışmalara da katılabilirsiniz.

      Reply
YOUR COMMENT