Instagram’da Reklam Vermek: Yapılan Büyük Hatalar

Sosyal medyada reklam vermek reklamverenler için bulunmaz nimet. Çünkü sosyal medya mecraları, ellerindeki detaylı bilgiler ile reklamverenlere detaylı hedefleme yapma imkanı tanıyor. Mesela kadınlara yönelik bir e-ticaret firması sadece kadınlara reklam gösterebiliyor. Üniversite öğrencilerini hedeflemek isteyenler sadece üniversite öğrencilerine yönelik reklam gösterebiliyor. Bunun gibi birçok fayda, sosyal medyada reklam vermeyi daha cazip hale getiriyor. Tabii ki bunun için hem aktif hem de çok kullanıcılı mecraları tercih etmek gerekebiliyor. Instagram da son yılların popüler sosyal medya mecralarından bir tanesi. Instagram’da reklam vermek de oldukça basit. Facebook üzerinden verilen reklamlarla Instagram’daki milyonlarca kişiye ulaşılabiliyor ve satışa, marka bilinirliğine katkı sağlanabiliyor. Ama, hem profesyonel kişilerle çalışmayan hem de “benim istediğim şeyleri reklam olarak yayınlayacaksın” diyenler, hedeflemeyi yapamayanlarca Instagram gibi bir ortamda çok yanlış reklamlarla karşılaşabiliyoruz.

Daha önce sosyal medyada başarılı reklam kampanyaları yürüttüğüm için, özellikle Instagram’da reklam vermek konusunda hassas oluyorum. Kendi hesabımda dolaşırken mesela, hatalı reklamlar özellikle dikkatimi çekiyor. Birçoğunun ekran görüntüsünü alıp kaydediyorum. Hem kendime ders çıkarıyorum hem de piyasanın ne kadar iş bilmeze kaldığını görerek üzülüyorum.

Bu yazımda, Instagram’da yayınlanan hatalı reklamları ele almak istedim. Bu reklamlar neden yanlış yayınlanıyor, yayınlanırken ne gibi hatalar yapılıyor, nelere dikkat edilmelidir, bunları ele almak istedim. Şimdi teker teker bakalım.

Bu yazıdaki başlıklara ulaşmak için aşağıdaki linkleri kullanabilirsiniz.

Hedef Kitleyi Yanlış Belirlemek

Sosyal medya reklamlarının en büyük artısı markanıza, hedeflerinize, reklamınıza uygun kitleyi size sunmasıdır. Belirli bir bölgeye, medeni duruma, eğitim öğretim durumuna, cinsiyete, yaşa ve bunun gibi birçok kritere göre hedef kitle belirleyebiliyorsunuz. Ama, Instagram reklamlarında gördüğüm en büyük problemlerden birisi yanlış hedef kitle belirlemek oluyor. Sadece kadınlara gösterilmesi gereken reklamları görebiliyorum mesela. Bu, hem satışa olumlu olarak etki etmiyor hem de bütçenin gereksiz yere kullanılmasına sebep oluyor. Ortaokul ve lise öğrencilerine yönelik sınav reklamlarına çokça denk geliyorum. Hadi bunu şöyle açıklayabilirim, ailelere de reklam gösteriyoruz. Ama çocuk sahibi olmadığım halde, hatta olsa bile yaşım yetmediği halde, bu reklamlara denk gelebiliyorum. Bunun dışında, başka şehirlerden reklamlar gösteriliyor. Sadece Türkiye’den yayınlanan reklamlarda değil, yurtdışında yayınlanan reklamlarda da buna benzer şeyleri görüyorum. Bu, Instagram’da reklam vermek konusunda yapılan en büyük hatadır. Çünkü hem bütçenizi gereksiz yere kullanıyorsunuz, hem de dönüşüm sağlamıyorsunuz.

Yanlış Hedef Kitle Reklam Örnekleri:

Bu reklamda kadınlara yönelik çalışmalar yapan bir doktorumuz var. Ama kendisi bana reklam göstermeyi tercih etmiş.

Fibabanka, esnaflara göstermesi gereken reklamı bana göstermiş. Ben esnaf değilim maalesef.

Evlenmek üzere olanlara gösterilmesi gereken bir reklam. Hedef kitleye dahil değilim maalesef.

Üniversite sınavına girip tercih yapmak isteyenlere gösterilmesi gereken reklam. Maalesef üniversite sınavına da girmedim, dolayısıyla tercih de yapamıyorum.

Ankara’dakilere gösterilmesi gereken bir reklamı İstanbul’daki bana gösteren cafe.

Hatalı hedef kitle seçimi sadece ülkemize has değil. Bu firma da muhtemelen satış yapamayacağı bir başka ülkedeki bana reklam göstermiştir. Bütçeye yazık.

Kentsel dönüşüme girecek inşaatları seçmek için bir pazarlama yöntemi denenmiş. Facebook bu kadar detaylı bilgi vermiyor ama ben de bir konut yöneticisi değilim maalesef. Boşa giden bütçelere devam.

Yine Ankara’dan bir firma. İstanbul’dan kalkıp gelemiyorum maalesef.

TEOG başarım yok çünkü üniversite mezunuyum.

Sağlık alanına özel çalışan bir dijital ajans. Ama sağlık alanında olmayan ben reklamlarını görüyorum. Dolayısıyla reklam dönüşüm sağlamıyor.

İnşaat firmaları? Ben? Bu reklamın yeri Google ve Linkedin.

Lise öğrencisi değilim. Lise çağında çocuğum da yok. Bu da boşa giden bir reklam.

Yine bir üniversite yine bir yanlış hedef kitle.

Anlamıyorum Arap kardeş.

Lise öğrencisi değilim.

Lise öğrencisi değilim veya lise çağında çocuğum yok.

Kadın değilim. Burun estetiği ilgimi çekmiyor. Bu reklamın adresi kadınlar.

Kadınlara gösterilmesi gereken bir reklam. Etkileşim alır belki ama satışa dönüşmez.

Yine satışa dönüşmesi olanaksız bir reklam. Kadın değilim. Üstelik bu firmaya Instagram üzerinden kaç kere mesaj yazdıysam bana reklam göstermeye devam ettiler. Stratejilerini anlayamadım. Belki de eşine ya da sevgilisine giysi almak isteyen erkekler vardır. Ama satışa ne kadar dönüşür bilemiyorum.

Açılış için Manisa’ya gelemem maalesef. Hadi büyük bir iş yaptın, bunun reklamını veriyorsun ama neden İstanbul?

Bkz. Önceki kolej reklamları

Bkz. önceki estetik doktoru reklamları.

Bkz. önceki giyim firması reklamları

İstanbul’da yaşıyorum ve Hilton için bir hedef kitle değilim.

İstanbul’dan bahsetmeli miyim tekrardan 🙂

Facebook “ebeveyn” hedef kitle seçtiriyor. Ama ben ebeveyn titrine sahip olamadım henüz.

Bkz. önceki kolej reklamları

Bu eğitimi almak için uygun hedef kitle değilim maalesef. Boşa giden bir bütçe daha.

Facebook Sayfası Üzerinden Reklam Verme

Instagram reklamlarını Facebook reklam hesabı üzerinden verebiliyoruz. Kampanya oluştururken dikkat etmemiz gereken şeylerden birisi de bu çünkü reklam hesabına Instagram hesabını bağlamazsak yayınladığımız reklam bir Instagram hesabı üzerinden değil Facebook sayfası üzerinden yayınlanıyor. Bu, olası hesap takibi dönüşümünü engellediği gibi olumsuz izlenim de bırakıyor. Mesela, Ford Otosan, resmi hesabı üzerinden “bizi Instagram’dan takip edin” reklamı yayınlıyor ama bunu Instagram hesaplarından değil Facebook sayfaların üzerinden yayınlıyorlar. Verdikleri hesap linki de Instagram üzerinden browser ile açılıyor ve takip edebilmek için o browser’da oturum açmak gerekiyor. Halbuki basit bir görsel kullanılıp, sol üstüne bir ok yerleştirip “bizi takip edin” diyerek resmi Instagram hesabı üzerinden reklam verselerdi hem takipçi sayısı artabilir, hem de reklam bütçelerini boşuna kullanmamış olurlardı. Instagram’da reklam vermek çok zor bir şey değil. Biraz dikkat gerektiriyor.

Örnekler

Koskoca Fibabanka Instagram reklamını Facebook sayfasından veriyor.

Yine bir Facebook sayfası reklamı.

Hem yanlış hedef kitle seçiyor hem de Instagram hesabı yok.

Normal kabul edilebilir bir örnek.

Açıklama da yok, Instagram hesabı da yok. Boşa giden bütçeler.

Kullanılan İçeriğin Yetersiz Olması

Instagram’da reklam vermek “yaptım oldu” ile yapılacak bir şey değildir. Reklam, firmanın, kişinin, şirketin görünen yüzlerindendir. Bu sebeple verilen reklama özen gösterilmesi gerekir. Üstelik Instagram gibi görsel ağırlıklı sosyal medya mecralarında verilen reklamlarda buna daha fazla dikkat edilmelidir. Zira, Instagram görsel ağırlıklıdır ve açıklamalar, her ne kadar önemli olsalar da, görsel kadar etki yapmamaktadır. Birkaç kere denk geldiğim reklamlarda, inşaatın kendisi ya da bir fabrika paylaşılmış, üzerine bir yazı yazılmamış, açıklama da eksik kalmış, böylelikle tamamlanmamış bir reklam ortaya çıkmış. Bu reklamı verenler muhtemelen firmanın yönetim kurulu toplantısında “reklam verelim” diyerek aydınlanan ve reklam verirken “çak gitsin” diyerek önüne gelen ilk görseli kullanan, sosyal medya reklam yönetiminden anlamayan kişiler oluyorlar. Bu, hem bütçeyi boşa harcamak, hem kötü imaj, hem de dönüşüm getirmeyen bir eylem oluyor. Türkiye çapında iş yapan bir jeneratör firmasının reklamına denk gelmiştim. Sadece helikopterden çekilen bir fabrika görüntüsü vardı, başka da bir şey yoktu. Bu tip reklamlar nedense hep bana gösteriliyor. Haliyle, sektörde iş yapmış bir sosyal medya uzmanı olarak içime oturdu bu reklam ve kendilerine, dilerlerse profesyonel destek verebileceğime dair bir mail attım. Hala dönüş bekliyorum 🙂

Bunlarla beraber, video ve albüm şeklindeki reklamlarda da sıkça hatalar yapılabilmektedir. Albüm şeklinde hazırlanmış (swipe) Instagram reklamlarında ilk görsel oldukça önemlidir. İlk görsel dikkat çekici ve yönlendirici olmadığı zaman diğer görsellerin bir anlamı kalmıyor çünkü reklamı gören kişi o görsellere erişmiyor. Video içeriklerde de videonun ilk birkaç saniyesi çok önemli oluyor. İlk birkaç saniyesi dikkat çekici olmayan videolar da bütçenizi çöpe atmanız anlamına geliyor. Aynı şekilde, bazı kişiler akışlarındaki videoları sessiz izlemeyi tercih edebiliyorlar. Bu bakımdan, ilk birkaç saniyesi görüntü anlamında dikkat çekici olmayan videoların reklam özelliği de pek olmuyor maalesef. Instagram’da reklam vermek görüldüğü kadar basit olmadığı gibi, zannedildiği gibi çok karışık da değil. Sadece belirli kurallara hakim olmak lazım.

Örnekler

Doktorun kendisi değil de yaptığı şey olsa daha etkileyici olabilir.

Dikkat çekmeyen bir fotoğraf kullanılmış.

Prizler ve düğmeler. Kabul edilebilir ama dikkat çekici değil.

Logo?

Reklam Açıklamaları veya URL Hataları

Instagram’da reklam vermek, sonucunda bir dönüş alınmak içindir. Bu, satış arttırmak, bilinirlik oluşturmak, takipçi elde etmek, daha fazla kişiye ulaşmak vb. olabilir. Bunun için de kullanacağınız en önemli detay reklam gösterdiğiniz kişilerin reklamınıza cevap vermesi olacaktır. Sadece Instagram’da değil, tüm sosyal medya mecralarında bu böyle işlemelidir. Fakat, Instagram’da reklam vermek konusunda karşılaştığım en büyük problemlerden birisi de bu oluyor maalesef. Bazı firmalar reklam verdiklerinde açıklama kısmını yeterince doldurmuyorlar veya hiçbir şey yazmıyorlar. Kişileri yönlendirecek bir URL eklemeyebiliyorlar veya ekledikleri URL’nin bir anlamı olmuyor. Mesela mobil uyumlu olmayan bir siteye reklamınızda link vermeniz size geri dönüş kazandırmayacaktır çünkü uygulama web sitesini ya açmayacak ya da çok küçük boyutta açacaktır. Bu da geri dönüşün olmaması anlamına geliyor. Bütçenizi çöpe atmamak için hazırladığınız reklamlara azami özen göstermelisiniz.

Örnekler

Hem yanlış hedef kitle, hem de açıklamasız etiket bulutu.

Açıklamasız görsel. Zaten yanlış görsel seçimi olmuş, bir de açıklama yazılmamış.

Az önce de yazmıştım. Logo? Burada da yazıyorum: Şirket?

Hesap Takip Reklamları

Instagram’da reklam vermek konusunda yapılan büyük hatalardan birisi de hesap takip ettirme reklamlarıdır. Bundaki en büyük hata profile link vererek takipçi beklemektir. Çünkü, reklam görselinde verilen profil linkini Instagram ayrı bir tarayıcı üzerinden veya kendi tarayıcısından açıyor ve burada hesabımıza giriş yapmadığımız için URL’si verilen profili takip edemiyoruz. Bu da beklentinin çok altında takipçi gelmesi anlamına geliyor. Bunun yerine, dikkat çekici bir görselle, Instagram profilinden reklam vererek görsele “Takip etmek için profile tıklayın” şeklinde yönlendirici bir yazı yazmaktır. Bu, ilk durumdan daha fazla takipçi getirebilir ama genel olarak Instagram üzerinden takipçi kazanmak için reklam vermek kullanıcılara ekstra çaba sarfettireceği için çok da verimli olmayabilir. Çekiliş, kampanya vb. gibi içerikler oluşturup, takipçi kazanmak daha mantıklı olacaktır.

Genel olarak, Instagram’da reklam vermek, reklamverenler için çok da eski olmayan bir alan olduğu için bir müddet daha hatalı reklamlara sıkça denk gelebiliriz. Reklam verirken de benzeri şekilde sıkça hatalar yapılabilir. Bu hatalara fazla düşmemek için reklam verirken kampanyayı olabildiğince detaylı hazırlamak gerekmektedir. Bu konunun ehli olan kişilerle çalışmak veya uzman bir kişiyi istihdam etmek her zaman en iyi seçenecek olacaktır.

COMMENTS

Just say Your opinion.

  • Tuğçe

    3 Ağustos 2022

    Merhaba, yurt dışı hesabımız var reklam onaylanıyor fakat parayı çekmiyor, facebook ile de görüştüm bi hata görmüyorlar neden olabilir. Tl karşılığı euro olarak az etkileşim mi oluyor acaba ne yanlış anlamadım

    Reply
    • senerdagasan

      4 Ağustos 2022

      Merhaba
      Reklamların ödemeleri, oluşturduğunuz reklamın belirlediğiniz süresi dolunca çekiliyor. Yani reklamın bitmesini beklemelisiniz. Bittiği halde çekmiyorsa banka hesabınızın online ödemelere açık olup olmadığını incelemenizi tavsiye ederim.

      Reply
  • Mehmet Gazaloglu

    25 Şubat 2019

    Harika bir swipe koleksiyonu. Ama gecenlerde avci ceketi satan bir firmanin satislarinin buyuk bir kisminin kadinlardan geldigini okudum. Kadinlar kocalarina hediye olarak aliyorlarmis. Ancak burda da hrdefleme cok onemli. Sizin burdaki hedefleme ve icerik hatalari cok sacma haklisiniz ancak boyle durumlar da olabiliyor.

    Reply
  • Leyla Fakirci

    19 Şubat 2019

    Ben ilaç reklamları veremiyorum neden acaba?

    Reply
  • Kelam Vadiovalı

    10 Şubat 2019

    ben istagram reklamlarından pek verim alamadım.

    Reply
  • Enes Koç

    25 Ocak 2019

    Çok değerli bilgiler bunlar.

    Reply
  • Nalan Yan

    21 Ocak 2019

    Bilgilendirici bir içerik. teşekkürler.

    Reply
  • Yavuz Turan

    17 Ocak 2019

    Reklam verirken bu dediklerinize dikkat edeceğim. Yazı için teşekkürler.

    Reply
  • Kemal Çanlı

    11 Ocak 2019

    Merak ettiğim şeyleri örneklerle cevaplamışsınız. Teşekkür ediyorum.

    Reply
  • Buğra Alp Polat

    30 Aralık 2018

    Ne yaparsam yapayım instagrama reklam veremiyorum ve sorunu düzeltmek için facebooktan bir yanıt alamıyorum, yasaklı ürün diyorlar, ürünler güneş gözlüğü ve güneş gözlüğü reklamı veren birçok sayfa var.
    Takipçi sayım az olduğu için reklamların onaylanmadığını düşünüyorum, bir etkisi var mı bunun yoksa başka sebepler mi arayayım?

    Reply
    • senerdagasan

      31 Aralık 2018

      Güneş gözlüğü tabii ki yasaklı ürün değil. Fakat kullandığınız görsel veya kullanıcı adından dolayı veyahut yazdığınız metinden dolayı yasaklanıyor olabilirsiniz. Takipçi sayısının azlığı reklam vermeye engel bir durum değildir.

      Reply
  • Esra öztürk

    1 Aralık 2018

    Çok açıklayıcı olmuş teşekkürler

    Reply
  • Dilan Boz

    27 Ekim 2018

    Kusura bakmayın ama bence yorumlarınızın bir çoğu saçma olmuş. Burun estetiği yaptıran birçok erkek tanıdığım var, bahsettiğiniz mobilya firmasının reklamını ben de gördüm ve hatta takibe aldım İstanbul’a ürün gönderiyor, elektrikçi priz fotoğrafı koymuş size ne? Elinde fiş tutan kadın görseli mi koysaymış? Bence yazı yazmak için yazılmış, abartılı ve gereksiz bir içerik olmuş.

    Reply
    • senerdagasan

      27 Ekim 2018

      Eleştirel yorumunuz için teşekkürler. Kısaca açıklamam gerekirse;
      1- Burun estetiği yaptırmakla alakalı görselde doktorumuz kendisini kullanmayı tercih etmiş. Altındaki yorumumda da şunu yazmışım: “Kadın değilim. Burun estetiği ilgimi çekmiyor. Bu reklamın adresi kadınlar.” Eğer erkekleri hedef kitle olarak alıyorsa daha uygun bir görsel kullanılabilirdi.
      2- Mobilya firması mobilya reklamı değil, mağazasının reklamını yapmış. Gelin görün diyor. Ben Ankara’ya bir mobilya mağazası için kalkıp gitmem. Gidecek kişi de çok azdır.
      3- Elektrikçi görselinde de şundan bahsetmişim. “Prizler ve düğmeler. Kabul edilebilir ama dikkat çekici değil.” yani daha dikkat çekici, bütçeyi boşa harcamayacak bir görsel kullanılabilirdi. İlla kadın olmasına da gerek yok.
      Yazının tamamını okuyup yorumunuzu ona göre yazsaydınız keşke.

      Reply
    • MehmetAli Gazaloglu

      25 Şubat 2019

      Aslinda evet fis ile gulumseyen guzel bir kadin gorseli daha iyi bir sonuc getirir.

      Reply
  • İlker Şanlı

    21 Ekim 2018

    Hedefleme yaparken çok işime yarıyor. merak ettiklerime cevap vermişsiniz. teşekkür ederim.

    Reply
  • ali turhan

    12 Nisan 2018

    eskiden facebook içinden reklam verirken direk okuduğu üniversiteyi seçme alanı vardı yani ilgi alanlarına sakarya üniversitesi yazınca okullarında sakarya üniversitesi ekli olanlara ulaşabiliyordum şimdi onu kaldırmışlar ilgi alanlarında okullar yok benim üniversite öğrencilerine ulaşmam için ne yapmam gerekir sizce

    Reply
    • senerdagasan

      12 Nisan 2018

      Bulunduğu il olarak Sakarya seçilip yaş aralığı belirlenebilir.

      Reply
  • Yılmaz Barış

    24 Şubat 2018

    Etkili ve verimli reklam vermek için kitle seçimi ve reklam kreatifi kilit noktalar.
    Kampanya türü de önemli. Facebook’ta 13 çeşit kampanya modeli var bu kreatifin sınırlarını belirlediği gibi doğru sonucu alabilmek için doğru kampanya türünü seçmek gerekiyor. Amaç satışsa erişim reklamı paranızı çöpe atmanıza neden olur mesela. Bu 13 modelden doğru olanı seçip iyi bir şekilde uygulamak gerekir.
    Kitle seçimi yanlışsa zaten her şey çöp olabilir.
    Kreatif seçimi hangi mecrada reklam verilirse verilsin önemli ama Faceook-instagram reklamlarında CPM fiyatı kreatifin yarattığı etkileşime göre 20-30 kat oynayabiliyor.
    Onun dışında çeşitli durumlar var 13 yaş altı çocukları hedeflemek kolay olmadığı gibi ebeveynlerini seçmek de zor olabilir.
    Ya da yukarıda yanlış şehirde reklam veren bazı hesaplarda aslında yönetime daha ucuz ve yüksek beğenili bir rapor sunmak amaçlanması muhtemel.

    Reply
YOUR COMMENT