Wikipedia’ya Nasıl Girilir?

İnternet, bir dünya ağıdır ve içeriğini insanların oluşturduğu bir network’tür. İnternette arayıp bulduğunuz her bilgi doğruluğu teyit edilmemiş bilgidir. Doğruluğunu bulmak için mutlaka kaynak araştırması yapmalı ve bilgiyi bu araştırmanın ardından kullanmalısınız. İnternetteki doğrulama mekanizmasının eksikliği, bilginin doğruluğunu bir şekilde bulup bizlere sunan sitelerin varlığını gerekli hale getirmişti. İşte, bir internet ansiklopedisi olarak hayatımıza giren Wikipedia da bu gerekliliğin bir sonucu olarak doğdu. Bugün dünya genelinde milyarlarca kullanıcısı olan bu dijital ansiklopedi, içeriğini isteyen herkesin oluşturduğu ama içeriğin doğruluğunu editörlerin yaptığı bir oluşumdur. Wikipedia, tüm dünyada objektif bilgiye göre çalışır, kaynak gösterilmemiş bilgiyi şüpheli görür veya kaldırır. Türkçe Wikipedia ise bambaşka bir şekilde çalışıyor. Türkçe editörleri, kaynak dahi gösterilse bilgiyi doğrulamıyor veya içeriği tamamen kaldırıyor. Arkasında ne gibi bir mekanizma var bilmiyorum ama bu mekanizma Wikipedia’nın başına büyük dert açtı. İçerisinde Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan hakkında kesin olmayan, iddia bilgileri doğru olarak gösterip yayınlayan bu oluşuma mahkemelerimiz, yapılmaması gereken bir karşılık verdiler ve içeriği kaldırmadığı için Wikipedia’yı komple yasakladılar. Nisan 2017’den beri Wikipedia Türkiye’de yasak. Halbuki, mevcut iktidar döneminde çıkarılan internet güvenliği kanununda, yasaklamalar yerini URL yasaklamaya bırakacak ve siteler komple kapatılmayacaktı ama bu yeterli olmamış ki siteyi komple yasakladılar. Haliyle DNS değişikliği olsa bile Türkiye’den Wikipedia’ya giriş artık basit yollarla mümkün değil. Peki Wikipedia’ya nasıl girilir? Muzır içerik dışında gerçek içeriklere nasıl ulaşılabilir? Bu yazımda size birkaç yöntem göstereceğim.

DNS Mümkün Değil, Peki VPN?

Yasaklı sitelere girişte en basit yol DNS değiştirmekti. Youtube’un yasaklı olduğu zamanlarda Türkiye’deki internet kullanıcıları DNS kavramını öğrenmiş ve DNS değiştirmeyi hayatlarına yerleştirmişlerdi. DNS değişikliğinin yasaklı siteleri yasaksız hale getirmesinden ders çıkaran yetkililer bu yolu Wikipedia için kapatmış durumdalar. Yani, Wikipedia’ya girişte “Yasaklı Site” uyarısı çıkmıyor, site direkt olarak ulaşılamıyor. DNS dışında trafiği by-pass yapacak bir yöntem yok mu, tabii ki var: VPN. VPN, sadece yasaklı sitelere giriş için kullanılan bir yöntem değil, bir trafik gizleme yöntemi aslında. Tarayıcınıza kuracağınız birkaç VPN programı ile Wikipedia dahil yasaklı sitelere giriş yapabiliriz. Hotspot Shield, Zenmate gibi eklentileri tarayıcınıza kurarak Wikipedia’ya giriş yapabilirsiniz. Fakat bilmelisiniz ki bu eklentiler, sitelerin normal açılış sürelerinden daha uzun bir sürede siteleri açıyor ve sistemden daha fazla güç çekiyor. Peki, ben VPN filan anlamam, bana bunu direkt sunacak bir şey yok mu diyorsanız?

Opera’daki VPN 🙂

Bir tarayıcı düşünün ki, kendi içerisinde default olarak hem reklam engelleyici olsun hem de VPN olsun. Üstüne üstlük sizi takip etmesin, yani cookie bırakmasın. Opera dört dörtlük bir tarayıcı. Sisteminize Opera yükleyerek dahili VPN’i olan bir tarayıcı kullanmış oluyorsunuz. Dolayısıyla yasaklı sitelerin hepsine direkt giriş yapabiliyorsunuz. Wikipedia’da sörf yapmak bu kadar basit.

Tamam da kardeşim, ben öyle program veya eklenti kurabileceğim bir bilgisayarda çalışmıyorum, kısıtlı özellikler var, şirketteyim, okuldayım vb. diyorsanız bu çözüm tam size göre.

Wikipedia’ya Nasıl Girilir Deme: WikiZero Var!

En güzel çözüm budur bence. WikiZero, basit bir hareketle tüm Wikipedia’yı size sunuyor. Google’da aradığınız ve bulduğunuz Wikipedia linkine tıklıyorsunuz. Açılan sayfa kapalı halde size geliyor. Burada yapmanız gereken tek şey, adres çubuğunda wikipedia’dan önce bir sıfır (0) yazmanız ve enter’a basmanız. yani tr.wikipedia.org’a giremiyorsunuz ama tr.0wikipedia.org’a girebiliyorsunuz. VPN yok, tarayıcı kurmak yok. Çok basit, sadece 0 (sıfır) yazmak.

Artık bilgi deryasına dalabilirsiniz. Wikipedia’ya nasıl girilir diye düşünmenize gerek yok. Ama dikkatli olun, bu yöntemler de başka bir zaman engellenebilir. Siz yine de sağlam adımlarla gidin 😉

 

 

YOUR COMMENT